+31 (0) 682791781

Onze kazen

Skaepsrond

Dikhoeve

Wij maken kazen die uniek zijn in Nederland en tegelijk de eigenheid van het Waterland zo kenmerken. Inmiddels hebben we een aardige keur aan ambachtelijke zachte kazen van schapen- en koeienmelk en zijn we vastberaden daar de komende jaren nog meer unieke varianten aan toe te voegen.

Omdat de natuur al onze ingrediënten levert werken wij volgens het adagium: een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten, die leveren gezonde dieren en beide leveren gezonde voeding voor ons. Welk nieuw avontuur we ook aangaan, we werken samen met de natuur en kijken altijd naar de lange termijn. Want alleen als we respect hebben voor de plek waar we zitten en op de juiste manier met de dieren en land omgaan kunnen we de boerderij aan de volgende generatie doorgeven.

Kaas

Als de schapen gemolken zijn wordt er van de verse melk dezelfde dag nog kaas gemaakt: Skeapsrond. Rond van vorm én smaak. Vergelijk ‘m met een camembert of brie met een heerlijke zacht volromige en tegelijk frisse smaak.

Alphenear Geitenbrie

Boerderij

In de hedendaagse Alphenaer geitenhouderij worden de geiten evenwichtig gevoerd met goed ruwvoer. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit melk.

Ieder voorjaar krijgt ze een lammetje. Zodra het lam groot genoeg is om op eigen benen te staan wordt het van de moedergeit afgehaald en kan de geit gemolken worden. Door het lammeren en het gevarieerde voedsel dat ze binnen krijgt ontstaan er natuurlijke schommelingen van het vet en eiwit gehalte in de melk. Vooral in het voorjaar na het aflammeren en in de winter in de nadagen van de melkgift zijn deze gehalten duidelijk hoger.

Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag. Deze melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge bestanddelen, dit zijn onder andere vetten, eiwitten, lactose en zouten. Voor 1 kilo zachte kaas is wel zeven liter melk nodig!

Kaas

De heerlijk zachte Alphenaer geitenbrie wordt bereid volgens traditioneel recept. De geitenmelk met zijn natuurlijke vet en eiwit gehaltes geeft deze kaas een heerlijk zacht, romige smaak. Nadat de kaas rustig heeft kunnen rijpen vormt zich een mooie witte laag rond de kaas waaraan de Brie onder andere zijn specifieke uiterlijk en heerlijke smaak aan ontleent.


 

 

Witte van koning

Boerderij

Bij Melkveehouderij Köning worden koeien gehouden voor de melk. Melk is een waardevol voedingsmiddel dat mensen al duizenden jaren drinken. Voor de smaak, voor de voedingswaarde en voor de eigen gezondheid. Het is ook een kwetsbaar product. Op ons bedrijf gaan we daarom heel zorgvuldig om met de gezondheid van onze koeien en hun kalveren, met het voer wat we ze geven en met de melkwinning. Zodat consumenten ervan verzekerd kunnen zijn dat ze zuivere melk krijgen van gezonde, goed gevoerde dieren. Voor ons hoort weidegang daarbij: goed voor de melk, fijn voor de koe en plezier voor de boer!

Kaas

Dit kaasje is fluweelzacht, romig en kan wat uitlopen. Het karakter verandert van vriendelijk en fris naar krachtig en boers naarmate de leeftijd vordert. De smaak is vol en rond door de rauwmelkse bereiding. De wrongel wordt met de hand gesneden en in vijf opeenvolgende lagen in de vormen geschept. Deze werkwijze zorgt voor een zacht, romig wat kleverig zuivel. De kazen worden met de hand gezouten.

Hansje

Boerderij

De kaasmakerij van Mathilde’s kaas is gelegen nabij de fruittuinen van west in Amsterdam. Sinds een aantal jaren is Mathilde verliefd op kaas, met name Franse kaas. Niet alleen op de smaak maar ook op het kaasmaken. Ik ging mijzelf afvragen ‘Waarom ik de dingen doe die ik doe?’ en ‘Wat kan ik echt niet laten?’ Hierdoor kwam ik erachter dat ik kaas wilde leren maken. Het werken met een natuurlijk ingrediënt – de rauwe melk – is nooit hetzelfde. Het maken van een constante kaas is daardoor echt een ambacht.

Kaas

Deze kaas van Mathilde wordt gemaakt van de rauwe melk van blaarkopkoeien.

Bergens Blonde

Boerderij

Zorg en aandacht voor kaas, mens en omgeving, dat is waar het bij Kaasmakerij Landgoed Willibrordus om gaat. Het is belangrijk dat iedereen in de maatschappij kan bijdragen in het arbeidsproces. Bij de kaasmakerij wordt gekeken naar de mogelijkheden en gewerkt aan ontwikkeling.

Kaas

Bergens Blonde is een witflora kaasje dat, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger in Bergen gemaakt werd maar nu op het Landgoed Willibrordus in Heiloo.

De romige Bergens Blonde is de eerste en bekendste uit ons assortiment. De kaas heeft een pure zilte smaak. Bij korte rijping heeft zij een goede stevigheid en een mooi paddenstoel-aroma en langzaam ontwikkelt de kaas zich tot een smaakvolle boerenbrie.


 

Toma Cigno

Boerderij

Wij zijn Oudwijker. Een kleine kaasmakerij van familie en vrienden. Wij staan elke dag zij aan zij rond de tobbe om de prachtigste natuurflora kazen te maken. Van rijke Nederlandse melk. En bergen liefde.

Kaas

Cigno (Tsjienjo: Zwaan) heeft een korst van natuurlijke, grijswitte schimmel. Maar de ruwe bolster heeft een blanke pit. Letterlijk. Want de smeuïge kaas onder die grijzige korst is licht van kleur, met weinig oogjes. En met een heerlijke smaak.

Onze jonge kaas proeft zoet en verfijnd. Door rijping gaat de smaak naar lichtzuur. Met een lange, en complexe nasmaak. Waarin toetsen van tijm, hooi, look, venkel, gras, noten en zelfs kersen aanwezig zijn. De geur neigt naar jute en vochtige kelders. En die geur wordt intenser en forser bij de oudere kazen.

Reade Jutter

Boerderij

Het eiland Terschelling is omzoomd door het kostbare waddengebied. Het toepassen van biologische landbouw en veeteelt is van groot belang om in dit natuurgebied de balans niet te verstoren. Twee biologische Terschellinger veehouders leveren melk aan kaasmakerij 'De Terschellinger' B.V. De gevarieerde flora in hun weidegebied en het gebruik van alleen eigen ruwvoer zorgt voor een bijzondere melk, die garant staat voor de typische zachte smaak van Terschellinger kaas. Kaas met een goed gevoel.

Kaas

Een roodbacterie kaas bereid uit de bijzondere Terschellinger melk. In combinatie met  de ingewassen roodbacterie krijgt deze kaas een unieke smaak.

Le Petit Doruvael Truffel

Boerderij

Met grote dosis nieuwsgierigheid, uitvindersgeest en vooral ambachtelijk vakmanschap heeft Jirco Vlooswijk en collega’s uit Montfoort Le Petit Doruvael ontwikkeld. De naam is ontleend aan Kaasboerderij Doruvael en betekent: DOor RUilverkaveling VAn ELders.

Wij willen met de tijd meegaan. Onze 100 melkkoeien en nog eens veertig stuks jongvee geven ons bedrijf een levensvatbare basis. Verder dragen we het milieu, de natuur en het landschap een warm hart toe. We gebruiken zo min mogelijk kunstmest om zonder milieubelasting toch een goede grasproductie te bereiken. Ook zijn we lid van een agrarische natuurvereniging en doen we dus van alles voor de natuur. We beschermen weidevogels en planten bosjes op de hoekjes van de percelen, zodat allerlei dieren zich hierin kunnen vestigen.

Kaas

Le Petit Doruvael Truffel is een romige, smaakvolle Hollandse boerenkaas. Een gewassen korstkaas met een smaak die neigt naar een trappist achtige kaas. Deze kaas is perfect in balans met de verfijnde, aromatische zwarte truffel.

Fiore

Boerderij

Zie Toma cigno

Kaas

Onze Fiore (Fjioore: Bloem) heeft een licht vochtige korst van natuurlijk roodflora. Vlak daaronder is de zuivel lichtgeel, met een smeuïg zachte textuur. In het midden is de zuivel compact, met enkele oogjes.

Jong gegeten is de Fiore citrusfris, met tonen van hooi, beukennootjes, kastanjes en een aangenaam zoetje. Naarmate de kaas langer rijpt, wordt de structuur smeuïger en romiger en de smaak nadrukkelijker. Vol, boterig, aromatisch, rokerig, naar het animale toe, maar nooit overheersend pittig. Want door de Nederlandse melk houdt onze Fiore altijd die frisse toets. Met een geur die herinnert aan de stal. Aan hooi, noten, paddenstoelen, en zelfs aan truffel.

Wij maken de Fiore van melk van koeien die grazen op de Brienenshof in Cothen.

Stella

Boerderij

Zie Toma Cigno

Kaas

Onze Stella kaas van buffelmelk heeft een licht vochtige korst van natuurlijk roodflora. De ivoorkleurige zuivel is voor het oog compact, maar prachtig smeuïg en smelt op de tong.

In deze kaas komt de exquise buffelmelk goed tot recht. De smaak van de zuivel is lichtzoet, aards, met toetsen van gist, boter, hooi, noten, witte chocola en paddenstoelen. Naarmate de kaas langer rijpt, wordt dit smaakprofiel nadrukkelijker. Met een rokerige geur die herinnert aan de stal en leer.

Wij maken de Stella van melk van buffels die grazen op de buffelfarm van de familie Vlemmix in Heusden.

Boer’n trots

Boerderij

Midden in Twente ligt Landgoed Kaamps in het kleine dorpje Deurningen. Hier is het waar de kazen van Boer’n Trots gemaakt worden. Herbert, de boer, streeft naar een zo duurzaam mogelijk landgoed. De zorg voor zijn koeien is hierbij erg belangrijk. Om de beste melk te verkrijgen, hebben koeien goede voeding nodig. In de weiden zaait Herbert extra klaver. Hierdoor zijn minder meststoffen nodig, wat beter is voor de koeien en het milieu. Ook komen er zachtere vetten in de melk en ontstaat een nog smeuïgere kaas. De koeien kunnen zelf bepalen of ze naar buiten gaan en wanneer ze gemolken worden.

Kaas

Deze geitenkaas is zo romig dat hij op de tong smelt. De kaas heeft rond 20 weken rijping zijn volle en zachte smaak bereikt. Doordat de kaas is gewassen met honing én er tijdens de bereiding honing wordt toegevoegd aan de wrongel, is de smaak licht zoet.

Zeewier kaas

Boerderij

De karakteristieke zuivelfabriek is gebouwd in 1903. De bijzondere en herkenbare stijl is te danken aan de gerenommeerde architect Willem Cornelis Metzelaar. Zijn ontwerpen bepalen voor een groot deel de unieke sfeer en het aanzicht van cultureel erfgoed Veenhuizen. Een lust voor het oog.

In 2010 is de voormalige zuivelfabriek van Veenhuizen gerestaureerd en ingericht voor de ambachtelijke bereiding van kaas.

Kaas

Een unieke kaas met een heerlijke zilte smaak. Het zeewier wordt zomers handmatig geplukt op het wad bij Vlieland en bij ons verwerkt in een heerlijke kaas. Een smaak die het echte eilandgevoel oproept!

Bierkaas

Boerderij

Zie Zeewier kaas

Kaas

Bierkaas is gemaakt met tripelbier van brouwerij Maallust, een stevig gehopt, volmoutig bier met 9% alcohol. Een jonge kaas met een stevige, iets fruitige biersmaak.

Overjarige Komijne kaas

Boerderij

Vandaag de dag is Lutjewinkel een professionele kaasmakerij en is het bedrijf vooral bekend om zijn Noord-Hollandse Gouda kaas die gemaakt wordt van weidemelk van koeien in Noord-Holland. Omdat de Noord-Hollandse weiden eeuwen geleden nog binnenzee waren, bevat de grond een unieke samenstelling. Waardoor de weidemelk van nature vol en romig is. De kaas onderscheidt zich door een extra rijke en volle smaak en is door de Europese Unie in 1996 bekroond met het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming.

Kaas

De echte liefhebbers kunnen deze overjarige komijne kaas vanzelfsprekend wel waarderen. Deze kaas biedt een zeer verfijnde ervaring aan: de komijnzaadjes zorgen voor een nootachtige smaak. De kaas is een aantal jaar op natuurlijke wijze gerijpt, waardoor deze echt een unieke smaak heeft: de smaak van het komijn heeft in die tijd de kaas immers doordrongen.


 

 

Boeren mulder belegen

Boerderij

Vlakbij de Slikken van Flakkee, ligt het familiebedrijf van Kaasboerderij Mulder.

Sjaak, Tonny en Stefan Mulder bereiden hier ambachtelijke kaas en zetten daarmee een ruim 45 jaar durende familietraditie voort. De smaak van dit goudgele product is in de loop der jaren steeds verder verfijnd.

Tevens is Kaasboerderij Mulder, door o.a. het gebruik van zonnepanelen, een duurzame onderneming. In de toekomst hopen zij energie neutraal te zijn. Ambachtelijkheid, authenticiteit en duurzaamheid zijn dé kernwoorden die heel specifiek van toepassing zijn op kaas van de familie Mulder.

Kaas

Boeren mulder belegen is een zacht smeuïge kaas gemaakt van rauwe melk. Hij is ongeveer 7-8 maanden gerijpt waardoor hij nog net zijn rijpingskristallen mist en hierdoor de romigheid behouden worden.

Boeren mulder ‘vergeten’ kaas

Boerderij

Zie Boeren mulder belegen

Kaas

Boeren mulder vergeten kaas is een goudse kaas bereidt met rauwe melk. De kaas onderscheidt zich door een perfecte balans in rijpingskristallen en uitgesproken smaak. Hoe oud deze kaas precies is kan Familie Mulder niet zeggen. Het verhaal gaat namelijk de rondte dat hij deze kazen vergeten was en nog ergens achterin in zijn boerderij op een aantal planken had liggen! Vandaar ook de naam vergeten kaas.

Overjarige schapen kaas

Boerderij

Zie Zeewier kaas

Kaas

Schapenkaas is de oudste kaassoort van Nederland. Met de bereiding van deze kaas zet Kaaslust zich in voor het behoud van het Friese Melkschaapras. In Italie pecorino genoemd.


 

 

Brabants blauw

Boerderij

Het mag duidelijk zijn: onze passie is kaas. Biologische kaas wel te verstaan.

Kaas is voor ons dan ook veel méér dan kaas. Het is een wereld van koeien,

schapen en geiten die buiten lopen.

In groene en onbespoten weilanden, waar je – naast vee – een enorme diversiteit

aan planten en dieren vindt. Het is een wereld van boeren die onze passie voor biologisch delen.

En met veel toewijding en vakmanschap de melk voor onze kazen produceren.

Puur natuur.

 

Kaas

Gedreven door zijn passie ontwikkelde Jan Bastiaansen een combinatie tussen de Hollandse Goudse en de Franse Roquefortschimmel. Uit dit huwelijk ontstond de ‘Brabants Blauw’ die nog steeds het paradepaardje van Bio Kaas is.

Lazuli

Boerderij

Zie Toma Cigno

Kaas

 

De Lazuli (Latzoeli: Blauwe juweel) van koemelk is niet alleen groot van omvang maar ook uitgesproken in presentatie, aroma en smaak.

De kaas heeft een dikke en ruige korst van natuurlijke, grijswitte schimmel. Met poederige gele en rode plekken. De geur doet sterk denken aan boter, hooi en peper. De zuivel is lichtgeel met stevige donkerblauwe aders, en heeft een zachte, licht kruimelige textuur met hier en daar een kristalletje. De smaak is sterk, zilt, zoet en kruidig, met tonen van verse room, peper, maggi, hooi, hout en chocola.

Wij maken de Lazuli van melk van koeien die grazen op de Brienenshof in Cothen.


 

Lady’s Blue

Boerderij

 

Iets ten zuiden van Rolde, in het plaatsje Nooitgedacht, ligt onze boerderij. Op 10 hectare houden we 150 melkgeiten. In het zomerseizoen grazen de geiten in het weiland achter de boerderij. Een deel wordt gebruikt voor het winnen van het voer voor de winter.

 

Behalve gras staat er een heel scala aan kruiden in het weiland. Vandaar onze bedrijfsnaam “de Kruidenwei”. Bovendien zijn de verschillende kruiden gezond voor de geiten, goed voor de melk en dus voor een lekkere kaas.

 

De veelkleurigheid van de geiten is het resultaat van een welgekozen combinatie van geitenrassen. Ons belangrijkste uitgangspunt daarbij is het fokken van een krachtige en duurzame kudde. We werken op onze eigen wijze, passend binnen de biologische landbouwmethode.

 

Kaas

 

Lady's Blue is een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe geitenmelk.

 

Lady was een zeer karakteristieke geit en de 'leading lady' van de kudde, met een vacht in de kleuren van blauwschimmel. Reden genoeg om deze speciale kaas naar haar te vernoemen.

1 comentario

  • Goedemorgen,
    Gisteren hebben we gesproken over het leveren van kaasfondue aan ons restaurant en afgesproken dat je een prijsopgave mailt net staffelprijzen.
    Dit mailtje even als reminders.

    Hartelijke groet,
    Jaap Blokland
    Het Tramlokaal

    Het Tramlokaal

Dejar un comentario